Ortognatik Cerrahi Nedir?

Al çenenin ya da üst çenenin ileride ya da geride olması durumudur. Bunun yanı sıra sağa ve sola doğru asimetrik olması olarak da gösterilir. Bu gibi durumlar görünüm ve kapanış sorunu gibi sıkıntıları ortaya çıkarıyor. Şekil bozukluğunu ve kullanım zorluğunun ortaya çıkması ile gerçekleşen ortognatik cerrahi işlemi günümüzde ileri teknolojik imkanlardan yararlanılarak gerçekleştiriliyor. Çene ameliyatı genellikle çene problemli yaşayan hastaların ihtiyaç olduğu bir durumdur. Çenenin yapısal bozukluğu, fonksiyon bozukluğu ve estetik bozukluk nedeni ile bu tedavi metodu tercih edilir.

Ortognatik Cerrahi Uygulamasından Kimler Yararlanır?

Ameliyat tedavilerinin birleşik olarak uygulandığı tedavi yöntemidir. Ortognatik cerrahi dış kısımda kesik olmaksızın sadece iç kısımda gerçekleşen bir cerrahi operasyondur. Üst çenenin ya da alt çenenin ileri ya da geri olması durumunda cerrahi operasyon ile yerine getirilmesidir. Aynı şekilde dıştan bıçak kesiği olmadan iç kısımdan gerçekleşen operasyonda çenenin sağ ve sola kayması yine ortognatik cerrahi işlem ile başarılı şekilde tedavi edilir.

Farklı nedenlerden dolayı üst ve alt çenenin ileri ya da geri kayması durumunda gerçekleşen bu operasyonda mutlaka alanında uzman cerrahi müdahale ile tedavi olmaya özen göstermelisiniz. Beklenilmesi ve bu konuda deneyimsiz uzman desteği almak sizi zor durumda bırakabilir. Günümüzde yeni nesil teknolojik imkanlarla sunulan operasyon sonrası siz de kısa sürede gündelik hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

 

Güvenilir Uzmanlardan Destek Almak Önemli

Ortognatik cerrahi uygulamasının tek mi yoksa iki çeneyi mi ilgilendirdiği ortognatik cerrahi uzmanı tarafından belirlenir. Takip ve incelemeler yapılarak ihtiyaç olması durumunda tel tedavisi ile operasyon tamamlanır. Sağlıklı bir gülüş için siz de mutlaka deneyimli ve alanında uzman cerrahlarla görüşerek çene problemlerinize çözüm aramaya özen göstermelisiniz

 

Ortognatik Cerrahi Hangi Yaşlarda Yapılabilir?

Bu operasyonlar her yaşta yapılamaz. İskelete dönük operasyonlar olduğu için iskeletsel gelişimin tamamlanması beklenilir. Hastalar en erken on sekiz yaşında bu ameliyatı geçirebilir. Ortognatik cerrahi ihtiyacı oluşmadan tedavisi mümkün olan birçok gelişimsel bozukluk vardır. Buyüzden çene bozukluğu olan hastaları erken yaşlarda muayene etmek ameliyat ihtiyacı oluşmadan önlem alabilmek açısından çok faydalı olmaktadır.

 

Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır ?

Ortognatif cerrahi işlemi sırasında hem çene hem de dişler için bir tedavi planı uygulanır. Dişlerin konumunda bir sorun var ise dişler istenilen konuma getirilir. Yaklaşık olarak altı veya on sekiz ay sürecek şekilde dişlere braket yerleştirilir. Daha sonra diş telleri ağız içerisine yapıştırılır ve çene operasyonu için hasta tellerle birlikte ameliyata alınır. Çene operasyonu sırasında genel bir anestezi işlemi uygulanır.

En son aşamada çenelerin yeni konumları içinde final diş hareketleri için bi süre daha tel tedavisine devam edilir ve ideal sonuç elde edildiğinde tedavi bitirilir. İşlem sonrası yüz güzelliği açısından bir çok kazancın yanında diş görünümü ve sağlığı açısından da bir çok fayda sağlanmış olur.

 

Ortognatik Cerrahi Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Özelikle ameliyatı takip eden bir iki aylık süreç çok önemlidir. Başlangıçta sıvı gıdalarla beslenen hastalar zamanla çenelerini kullanabilmeye başlarlar. Hastaya, operasyon işlemi uygulandıktan sonra doktor tarafından dikkat etmesi gereken hususlar belirtilir. Hastaların bu uyarılara harfiyen uyması iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Örneğin sert bir meyve; direkt dişler vasıtası ile ısırılmamalıdır.

Elma bıçak yardımı ile parçalara ayırılıp, parça parça ağıza atılabilir. Dişlerde braket tarzı teller olduğu için sert ve yapışkan gıdaların tüketilmemesi gerekir. Tellere gelecek olan zarar diş yapısını etkiler, bu durum çene kısmına da yansıyabilir. Operasyon sonrası yüz üzerinde herhangi bir iz kalmaz. Çünkü ameliyat işlemi ağız içerisinde uygulanmaktadır.